Can I ask you something I've always wanted to ask the real batman?


lørdag 16. juni 2012

Gaming som hobby – hva koster det?

Hva koster det egentlig å spille dataspill? En billig, uskyldig hobby?

Dataspill og gaming virket som en uskyldig hobby i studiedagene, og har tatt mer og mer av livet vårt. Også av økonomien. Og nei, jeg akter ikke å komme ut av skapet som spillegal! :-)
Jeg kan gi noen halvreelle tall fra vårt liv. Halvreelle fordi jeg ikke har regnet pinlig nøyaktig,, men tatt ut fra estimeringer...

Vi har for tiden noen spill som koster per måned.... (Både herr og fru Ugle er litt nerder).

World of Warcraft
EVE Online
SW:TOR
..og ymse.


I tillegg har vi enkelte spill som koster noen tiere i ny og ne, som League of Legends. Dette spillet er gratis, men man betaler for ekstratjenester man ønsker. I løpende abonnementer har husholdningen trolig rundt 700 kr i mnd. I tillegg kommer nye spill. Iblant så kjøpes småspill (billige eller eldre spill, ikke til fullpris). Jeg har for eksempel kjøpt Portal 1 i gave til en venn over Steam, og krampelysten til å spille Total War II fikk meg til å kjøpe det over Steam til 10 euro, og enkelte småting som vi ikke tenker like mye over som når vi kjøper storspill som blir sluppet og som koster 5-600kr. Jeg tror jeg kan estimere at det kjøpes gjerne 5 spill i året til fullpris, noen kjøpes til oss begge. Og endel småspill og billigere spill. Femti- og hundrelappene får veldig lett bein å gå på, og akkurat som brusen man kjøper når man fyller bensin - så tenker man ikke alltid over hvilke summer det blir iløpet av et år.

Enden på denne visa? Cirka summarum så koster dataspillingen oss rundt 10-12 000 kroner i året. Litt mer om vi skal regne med at spillingen gjerne gjør at vi stiller litt krav til ytelse fra PC’er og utstyr, som da gjerne også koster litt. Et kjapt overslag fra fjoråret, så brukte vi trolig nærmere 25 000 i 2011, på PC-spill, datautstyr og dataoppdateringer, samt abonnementer. Om jeg skal regne inn kroner brukt på å være vertskap for, og på å besøke spillvenner i halve Europa, så tror jeg vi glatt kan doble den summen.

Jøss. Har faktisk ikke regna på det selv før nå. Og vi er ikke alltid på rette siden av nedlastingsloven heller. Jaja. Det er vel dyrere og minst like usunt å dra på byen flere ganger i måneden... håper jeg. For dette er egentlig ikke en utgiftspost jeg ønsker å endre på.

Såh, er det en billig og uskyldig hobby? Alt er hva man gjør det til, tror jeg. Og det viktigste er å være bevisst på hvor pengene forsvinner. Og før du dømmer oss nord og ned - hva er din hobby eller lidenskap, og hva koster den deg? :)

4 kommentarer:

 1. Jeg elsker å spille, samme med samboeren. Det er veldig sett ned på å være lidenskapelig opptatt av dette, men jeg syns ikke det er verre enn å være opptatt av kampsport eller rosemaling ^^

  Har forresten blogg selv :) www.stovkorn.blogg.no

  SvarSlett
  Svar
  1. Skal titte innom bloggen din også. :)

   Slett
 2. Dataspill (online rollespill spesielt) styrker evner innen samarbeid, dialog og problemløsning. Det holder med andre ord hjernen i form.

  http://www.ted.com/talks/jane_mcgonigal_gaming_can_make_a_better_world.html

  http://tomchatfield.net/2010/07/16/tom_chatfield_7_ways_games_reward_the_brain/

  ...også er det gøy - uten at det koster altfor mye.

  Det blir forresten litt feil å regne årlige kostnader på utstyr. Man får et bedre/riktigere bilde ved å fordele innkjøp over 5 år eller mer.

  Jeg oppgraderer eller fornyer ca. annethvert år og har i perioden 2005 til i dag brukt rundt 25.000 på utstyr.

  Raskere harddisker, samt egne disker for spill, lagring, windows hjelper på ytelsen. Legg så til abonnement og innkjøp - så kommer årlige kostnader på rundt 6-7 "store lapper".

  En bytur med middag først og drosje hjem kommer sjelden på mindre enn 1500,- ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Er enig, det er ikke en rådyr hobby. Nå er min "utregning" eller overslag basert på 2 stk nerder. :) Og en av dem er litt for glad i duppeditter og oppdatert hardware. *liksomsukk*

   Godt å høre det er fler enn meg som synes rådyre byturer er sløsing. Tar meg gjerne en fest, men er mer morsomt med privatfester, BBQs og rare temakvelder.

   Slett

Jeg er tilhenger av at folk skal kunne poste anonymt. I enkelte perioder så skrur jeg av denne muligheten, da jeg ikke har tid/nettilgang til å følge med jevnlig.

Beklager dette
- Ugla