Can I ask you something I've always wanted to ask the real batman?


Tips: Budsjett

Noe av det første man bør gjøre når man bestemmer seg for å slutte å leve fra bankkort til kjøleskap på måfå - er å lage et budsjett. Et budsjett er ikke bare for de som har vært ofre på Luksusfellen, eller som er i gjeldsfella og må slite seg gjennom en jungel av røde tall for å komme seg i pluss. Det er et verktøy for alle. Et verktøy for deg som sparer, deg som betaler gjeld, deg som skal fordele økonomi på en hel familie eller deg som liker å vite hva fremtiden bringer.  Eller kanskje bare for deg som lurer på hvor flott ferie du har råd til neste år?


Det er mange forskjellige måter man kan sette opp et budsjett. Man kan gjøre det helt enkelt og holde det på fiksert månedsbasis, der man ikke skiller på årstidene. Man kan bruke en post-it, eller et regneark på PC-en.

Det du gjøre er å finne følgende tall:
  - Hva er min/vår samlede netto inntekt? (etter skatt)
  - Hva er mine/våre samlede utgifter?

Dersom du er helt fersk i faget, så kan du ty til SIFOs tall som en veiledning til ditt første budsjett og justere tallene etterhvert som du lærer deg ditt eget forbruk å kjenne.

Selv foretrekker jeg årsbudsjett - dette foretrekker jeg fordi vi er huseiere og bileiere. Vi har NRK-lisens, kommunale avgifter, årsavgifter og kvartalregninger på strøm. Vi har kvartalsregninger på studielån og endel "sesongutgifter". Jeg liker også å forsøke å gi oss en prognose for sommeren ved å regne ut feriepenger og eventuelt skatteoppgjør på forhånd, for å også forsøke å plassere disse kronene i budsjettet.

Det årsbudsjettet jeg valgte, fant jeg på Økonomiguiden. Her kan du laste ned mal til et fiks ferdig årsbudsjett til både Microsoft Office og Open Office.

Fordelen med et årsbudsjett er at man kan gi en økonomisk værmelding om hvilke måneder man bør stramme inn beltet på forhånd og hvilke måneder man har mulighet til å spare. Jeg satte meg ned i desember og lagde et grovt overslag, og satte som mål å plassere hver eneste krone i en egen post. Jeg er ennå ikke flink nok til å overholde budsjettet, men dette gav meg en fremtidsprognose som lot meg se hvilke måneder som passet best for å gå til innkjøp av nye møbler. Jeg så glatt at jeg burde styra unna februar, pga årsavgifter og potensielt nye dekk til to biler. Jeg førte inn de større innkjøpene til april, i tilfelle vi måtte dekke noe økonomisk etterslep fra den tunge februarmåneden i påfølgende lønnsperiode.

På grunn av årsbudsjettet så falt jeg ikke for fristelsen å kjøpe ny sofa til 10 000 kroner i januar. Jeg visste store regninger kom. Så enden på visa var at vi hadde litt penger til overs når vi entret februar! Det er mange fordeler ved å ha budsjett - kontrollfølelsen gav meg en helt ny ansvarsfølelse og jeg ble også litt flinkere på å betale regninger. (Jeg har selverklært regningskrekk og en tendens til å "glemme" dem).

Last ned budsjettet og start å putte inn tallene. Det er litt av en jobb, men husk at du planlegger økonomien for et helt år!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg er tilhenger av at folk skal kunne poste anonymt. I enkelte perioder så skrur jeg av denne muligheten, da jeg ikke har tid/nettilgang til å følge med jevnlig.

Beklager dette
- Ugla